Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op.

Fenomenologie van de muziek

De fenomenologie van de muziek is een filosofische benadering van het maken van muziek. Bij deze benadering wordt het notenschrift en de techniek los gelaten. Hoe de muziek gespeeld of gezongen wordt, hangt af van de klankbeleving in het moment. Zonder regels, leidraad of partituur maar alles speelt zich af in het moment. Luisteren naar elkaar en naar je eigen klanken en daar op voortborduren.

Grondlegger

De grondlegger van de fenomenologie van de muziek is de dirigent Sergiu Celibidache (1912-1996). Deze Roemeense dirigent studeerde muziek, wiskunde en filosofie. Hij dirigeerde onder andere het Berlijnse Philharmonisch orkest na de tweede wereldoorlog.

Cursussen en workshops

Lex Oosthoek geeft cursussen en workshops in de fenomenologie van de muziek. Hij heeft les gehad in de principes van Segiu Celibidache. Naast de workshop “Wat hoor je als je luistert” over de fenomenologie van de muziek geeft Lex vioollessen aan kinderen en volwassenen. Ook in deze lessen gebruikt hij de achterliggende gedachte van deze benadering. In zijn lessen staat het in contact komen met de eigen klank centraal voor leerlingen. Luisteren in het moment is daarbij belangrijker dan de techniek. Zo ontwikkelt iedereen zijn eigen individuele geluid.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over deze workshop of heeft u interesse in vioollessen? Neem dan contact op met Lex Oosthoek. Op de website vindt u de contactgegevens. U kunt ook uw vraag stellen via het contactformulier. Lex neemt dan zo snel mogelijk contact met u op.

Fenomenologie van de muziek